budzet opstine informator za dobijanje gradjevinskih dozvola
Print

Ергела у општини

Ergela u Opstini Zitoradja

Председник општине Житорађа Горан Стојковић и словеначки бизнисмен Милан Кумп потписали су данас меморандум о разумевању који предвиђа отварање ергеле коња и хладњаче на подручју Житорађе. У овај пројекат Кумп ће уложити 2, 5 милиона евра, милион за хладњачу и 1,5 милиона евра за ергелу у којој ће узгајати расне коње.

Словеначки бизнисмен Милан Кумп и председник општине Житорађа Горан Стојковић потписали су прошле седмице Меморандум о разумевању који Кумпу омогућава отварање ергеле расних тркачких коња и хладњаче. Ергела ће бити лоцирана у атару села Грудаш, а хладњача у Јасеници. И коњи, и воће и поврће чувано у хладњачи, требало би да се извозе у земље Европске уније и Русију. Укупна инвестиција вредна је око 2,5 милиона евра. Кумп планира да бизнис буде и већи, као и да своју породицу пресели из Словеније у Житорађу.

Према његовим речима, у ергели ће се гајити више од стотину првокласних тркачких коња исландске и фризијске пасмине који ће служити како за приплод, тако и за извоз. Његова хладњача откупљиваће воће и поврће које се производи у читавом крају. Житорађани ће са њим закључивати уговоре о производњи сена, детелине или кукуруза, које ће он откупљивати. У ергели и хладњачи биће запослено од 50 до 70 људи, каже овај привредник, који на седамдесетак километара од Љубљане већ има мању ергелу.

- Све је почело преко мог доброг познаника Драгана Благојевића, који је родом из Житорађе. На његов наговор сам дошао, видео и разговарао о могућностима. И наишао на гостопримство какво у Словенији не постоји. Резултат свега је инвестиција која ће кренути већ 15. марта, чим будемо завршили папирологију и администрацију. Наравно, и у томе наилазим на разумевање општинских челника и других људи - каже Кумп.

- Разлога за долазак у општину Житорађа има више, али је један другачије природе. Одлучили смо да се породично преселимо овде, пре свега због будућности деце. Овде је живот другачији - некако мирнији и топлији. Желим да моја два сина тако расту, а и да ја проведем живот у таквом миру. А ако могу да узвратим велико гостопримство људи из овог краја, биће то и додатно задовољство у мом животу - каже Кумп.

Председник општине Стојковић додаје да се Кумпу одговарају јефтинија производња и живот у овом крају, али и људи који ту живе. А за саму општину његов долазак представља веома значајну инвестицију, највећу у последњој деценији и дуже, Додао је Стојковић.

- Овде су и два радна места велика ствар, а кроз овај пројекат требало би да се запосли неколико десетина људи. При том ће Кумп од нашег становништва откупљивати воће, поврће и храну за коње. Долазиће страни туристи. Спречиће се исељавање младих из појединих села у општини... - објашњава он.


eu

Интернет страница је редизајнирана у оквиру пројекта „Увођење ЕУ корпоративног модела побољшања услуга у Житорађи“, који финансира Европска унија у оквиру програма Exchange 3, а спроводи општина Житорађа. За садржај ове странице искључиво је одговорна Општина Житорађа и онa не представља званичан став Европске уније.