budzet opstine informator za dobijanje gradjevinskih dozvola
Print
Среда, 25 Април 2012

Италијански „РИВ“ отвара фабрику у Житорађи

Stojkovic-i-Kol

Италијанска компанија „РИВ“ (Розати индустрија Ветро) уложиће 1,5 милиона евра у обнову и покретање некадашњег погона Ел - Ниш у Житорађи и упослиће 200 радника.

Председник општине Житорађа, Горан Стојковић, поздравио је долазак италијанског инвеститора и нагласио је да ће локална самоуправа изаћи у сусрет олакшицама и помоћи да фабрика што пре почне са радом.

   - Они су закупили простор на 30 година, како је законом утврђено, али се надамо да ће се и након тога сарадња продужити. Ова фабрика ће помоћи развоју наше општине и краја, јер ће упослити велики број људи - нагласио је Стојковић.

Председник општине Горан Стојковић је такође рекао да су представници италијанске компаније која производи ватростално стакло изразили спремност да у погону у Житорађи покрену производњу и запосле 200 радника из општине.

Представнику италијанске фирме „РИВ” Еросу Колу уручен је уговор о отварању фабрике у простору некадашњег погона „ЕИ Ниш“ у Житорађи.

   - Наш план је да целокупну производњу коју ћемо радити у овој фабрици пласирамо на инострано тржиште. Очекујемо да годишњи промет буде од 4 до 5 милиона евра - истакао је Кол. Он је додао да су већ купљене машине које ће се поставити у производном погону.

Менаџер РИВ-а, Ненад Стојков је рекао да се та компанија одлучила за Житорађу због близине крака Коридора 10. Такође је додао да је погодност и то што овде већ постоји погон који би брзо могао поново да се покрене, као и да Житорађа има велики број незапослених радника који би могли да се ангажују у производњи.

Првих 50 радника отпутоваће на стручно усавршавање у Италију а након тога ће још 150 бити запослено у складу са темпом увећавања производње, истакао је Стојков.

Како је речено, производња ватросталног стакла у некадашњем погону ЕИ Ниш у Житорађи могла би да крене већ овог пролећа.

Погон не ради од 2001. године када је производња престала, а и након приватизације 2004. Године и промене имена у А.Д. „Херкулем“ у том погону није покренута производња.

Уговор је уручила потпредседница Владе Верица Калановић.

eu

Интернет страница је редизајнирана у оквиру пројекта „Увођење ЕУ корпоративног модела побољшања услуга у Житорађи“, који финансира Европска унија у оквиру програма Exchange 3, а спроводи општина Житорађа. За садржај ове странице искључиво је одговорна Општина Житорађа и онa не представља званичан став Европске уније.