budzet opstine informator za dobijanje gradjevinskih dozvola
Print
Петак, 18 Мај 2012

"Хигсон група" инвестира у општину Житорађа

Potpisivanje-memoranduma

У Београду је јуче потписан Меморандум о разумевању са немачком компанијом "Хигсон" у вези са намерама те компаније да покрене производњу у Србији и Житорађи и инвестира четири милиона евра. У јуну или јулу се очекује почетак релаизације инвестиције.

Министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић и генерални директор "Хигсон групе" Франц Колер потписали су у Београду Меморандум о разумевању у вези са намерама те немачке компаније да покрене производњу у Србији и инвестира четири милиона евра. Потписивању меморандума су присуствовали господин Борис Тадић и председник општине Житорађа Горан Стојковић.

Министар Ћирић је након потписивања рекао да се почетак реализације инвестиције очекује у јуну или јулу и да ће за две године бити запослено 1.500 људи.

"Хигсон група", која се бави се дизајном, производњом и дистрибуцијом текстилне одеће, планира да покрене производњу у општини Житорађа, у некадашњој фабрици "Амер пром" у Влахову.

Министар је нагласио да је битно што ће та фабрика бити отворена у Житорађи, јер је то неразвијен крај са високом стопом незапослености.

Он је рекао да средњошколци могу усмерити своје образовање уколико се одлуче да раде за ову немачку компанију.

Ћирић је рекао да ће се производити извозити у ЕУ, Русију и друге земље са којима Србија има потписане споразуме о слободној трговини, истакавши да је добро што у нашу земљу долази још један инвеститор из области текстила.

Он је подсетио да је Србија прошле године била лидер у привлачењу инвестиција и да је такав тренд настављен у 2012. године, што показује да је добра стратегија Владе Србије у привлачењу инвеститора.

Колер је обећао да ће све учинити да задовољи очекивања српских партнера и да ће ова инвестиција значити сељење бренда "Игуана" из Азије у Европу.

У првој фази компанија ће, чији је најпознатији бренд линија спортске одеће "Игуана", инвестирати милион евра у високотехнолошке машине а у другој фази биће уложено додатних 750.000 евра. Процењује се да ће укупне инвестиције у овај пројекат достићи четири милиона евра.

Компанија из својих фабрика у Индонезији и Мијанмару годишње извози три милиона комада готових производа, а планира да 10 до 15 одсто производних капацитета пребаци из Азије у Србију. Годишњи обрт компаније је 60 милиона долара.

eu

Интернет страница је редизајнирана у оквиру пројекта „Увођење ЕУ корпоративног модела побољшања услуга у Житорађи“, који финансира Европска унија у оквиру програма Exchange 3, а спроводи општина Житорађа. За садржај ове странице искључиво је одговорна Општина Житорађа и онa не представља званичан став Европске уније.