budzet opstine informator za dobijanje gradjevinskih dozvola
Print
Петак, 13 Јул 2012

Општина Житорађа је прославила своју Славу – Петровдан

dscn7375

 Обележавање Славе почело је Литургијом у у цркви Светих апостола Петра и Павла, литијом и сечењем славског колача.

 Литијска поворка је затим кренула од црквене порте до Биоскопске сале у Житорађи, где су уручена општинска признања и изведен пригодан културно-уметнички програм.

 У порти цркве Светих апостола Петра и Павла у Житорађи у раним јутарњим часовима окупило се пуно народа и представници локалне влести, а свечарској атмосфери посебно су допринели најмлађи чланови Културно уметничког друштваКоло Топлицеобучени у народне ношње. Након служења Свете литургије верници и свештеници су са црквеним и државним заставама и иконом Светог Петра и Павла на челу, три пута обишли око храма. После сечења славског колача одређен jе колачар за наредну славу.

 Свечаности у Дому културе присуствовали су бројни грађани, представници општине Житорађа, представници Војске, прокупачке општине, јавних предузећа и установа из Житорађе и други. Све окупљене поздравили су и честитали им славу отац Ђукан Оровић и Јовица Станисављевић, заменик председника општине Житорађа. Станисављевић jе у поздравној речи истакао да се paдује што обележавању општинске славе присуствује и пуно младих, који су настављачи наше православне традиције и културног наслеђа. Општина Житораћа je, додао је Станисављевић, доделом признања успешним и заслужним младим Житорађанима показала да цени њихове личне и колективне успехе који доприносе афирмацији општине.

dscn7385

Петровданске Похвалнице је Станисављевић уручио Анђели Павловић из Горњег Црнатова, ученику генерације Основне школе и Милијани Лазић из Лукомира, најбољем средњошколцу. Захвалнице су додељене "ЕУ ПРОГРЕС-у" канцеларија у Прокупљу, за допринос у јачању капацитета и побољшању услуга у општини Житорађа, Драгутину Брчину из Београда за допринос у обнови школа у општини Житорађа, Фудбалском клубу Житорађа“ и Рукометном клубу Житорађаза допринос у развоју спорта, Самосталној занатској радњи Кристалза допринос привредном развоју општине и Културно-уметничком Друштву Коло Топлице“ за допринос у очувању традиције.

dscn7397

Након доделе општинских признања Културно-уметничко друштвоКоло Топлице“ je извело више сплетова србских игара. Присутнима се представило и неколико младих песника и певача из наше општине.


eu

Интернет страница је редизајнирана у оквиру пројекта „Увођење ЕУ корпоративног модела побољшања услуга у Житорађи“, који финансира Европска унија у оквиру програма Exchange 3, а спроводи општина Житорађа. За садржај ове странице искључиво је одговорна Општина Житорађа и онa не представља званичан став Европске уније.