budzet opstine informator za dobijanje gradjevinskih dozvola
Print
Петак, 01 Март 2013

Одржана завршна конференција програма Exchange 3

zitoradja zahvalnica


Делегација Европске уније у Републици Србији и Стална конференција градова и општина - Савез градова и општина Србије, организовале су 27. фебруара 2013. године, у хотелу Хајат, завршну конференцију програма Exchange 3 који је финансирала Европска унија.


    

Програм је трајао три године, од марта 2010. до марта 2013. године и састојао се од пет компоненти. У оквиру овог програма, изабрани градови и општине добили су стратегије локалног одрживог развоја, у Новом Саду и Панчеву емитоване су прве муниципалне обвезнице, а ојачан је и дијалог централних и локалних власти кроз учешће у раду Комисије за финансирање локалне самоуправе. Такође, одржано је 27 регионалних обука за више од 700 запослених из 118 градова и општина, а унапређени су и радни процеси и услуге у 11 локалних самоуправа кроз реализацију пакета подршке општинама. У оквиру Exchange 3 грант шеме реализовано је 67 градских и општинских пројеката, а укупно 110 градова и општина из Србије учествовало је у спровођењу пројеката као носиоци или као партнери у реализацији, а у оквиру пројектних активности унапређена је сарадња са 31 градом из Европске уније. Укупна вредност програма била је 13 милиона евра, од којих је 11 милиона било намењено за спровођење градских/општинских пројеката.

     Присутним представницима градова и општина обратили су се Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО, Венсан Дежер, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији и Верица Калановић, министарка регионалног развоја и локалне самоуправе. Учесници конференције су изразили задовољство реализованим активностима на програму и назначили важност овог и сличних програма за развој локалне самоуправе.  

Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО, у уводном обраћању нагласио је значај све три фазе програма Exchange 3 кроз које су градови и општине у Србији успели да уведу боље стандарде у раду и побољшају квалитет услуга које пружају градовима.

     Венсан Дежер, шеф Делегације ЕУ у Републици Србији, најавио је наставак подршке Европске уније Србији посебно у области унапређења капацитета услуга локалних заједница. Амбасадор Дежер је најавио и нови пакет помоћи вредан шест милиона евра који ће бити реализован кроз Exchange 4 програм.

Јаке локалне самоуправе су предуслов за побољшање живота грађана, изјавила је министарка Верица Калановић, и додала да је потребно ојачати локалне самоуправе и због чињенице да се преко 80 одсто прописа из ЕУ директно примењује на локалном нивоу.

На конференцији су награђени и представљени најбоље реализовани пројекти из Exchange 3 грант шеме, и то:

  • -        Пројекат „Контакт центар за рад са грађанима - бољи квалитет живота", који је спровео град Крушевац

-        Пројекат „Унапређење заштите животне средине кроз ефикасније управљање чврстим отпадом", који је спровела општина Беочин и

-        Пројекат „Стварање услова за рурални развој Општине Уб", који је спровела општина Уб.

-        Свим општинама и градовима уручене су Захвалнице за сарадњу у реализацији програма Exchange 3.

У оквиру завршне конференције организована је и изложба промотивних материјала које су у склопу пројектних активности направили градови и општине који су имплементирали пројекте у оквиру Exchange 3 грант шеме.

eu

Интернет страница је редизајнирана у оквиру пројекта „Увођење ЕУ корпоративног модела побољшања услуга у Житорађи“, који финансира Европска унија у оквиру програма Exchange 3, а спроводи општина Житорађа. За садржај ове странице искључиво је одговорна Општина Житорађа и онa не представља званичан став Европске уније.