budzet opstine informator za dobijanje gradjevinskih dozvola
Print
Среда, 20 Март 2013

ЖИТОРАЂА ДОБИЈА МЛЕЧНУ ПИЈАЦУ

mlecna pijaca

Завршни радови на објекту млечне пијаце у Житорађи, који су отпочели почетком ове недеље, биће завршени до половине априла, чиме ће бити створени санитарни и хигијенски услови за продају млека и млечних производа. Тако ће ова општина Топличког округа добити први објекат за уређену трговину млеком, сиром и кајмаком. Радове вредне 108.500 евра финансирају Европска унија и Влада Швајцарске преко Програма европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС и Општина Житорађа.

 Изградња млечне пијаце у Житорађи отпочела је још 1997. године, али никада није завршена због недостатка новца у опшинском буџету. Због тога се млеко и млечне прерађевине већ деценијама у овој општини продају на тезгама, без адекватних услова.

У склопу млечне пијаце, једна просторија је намењена санитарној инспекцији, која ће контролисати квалитет и исправност млека и млечних производа. У приземљу зграде, 6 просторија биће намењено за око 20 индивидуалних понуђача и произвођача млека из општине Житорађа. Овим се повећава понуда и асортиман производа, такође повећава се безбедност потрошача. Будући да су просторије на спрату административне природе, намењене ЈКП и месној заједници Житорађа, побољшава се контрола и повећава квалитет функционисања зелене пијаце, а самим тим се и ЈКП приближава грађанима и њиховим потребама.

Пројекат ће бити финансиран из донације Европске уније и Владе Швајцарске са 79.319 евра, док ће 29.181 евро извојити Општина Житорађа.

ЕУ ПРОГРЕС има за циљ да подржи развој 25 општина јужне и југозападне Србије. Европска унија ће издвојити 14,1 милиона евра за реализацију програма, Влада Швајцарске 2,5 милиона, а Влада Републике Србије учествује са 1,5 милиона евра.

eu

Интернет страница је редизајнирана у оквиру пројекта „Увођење ЕУ корпоративног модела побољшања услуга у Житорађи“, који финансира Европска унија у оквиру програма Exchange 3, а спроводи општина Житорађа. За садржај ове странице искључиво је одговорна Општина Житорађа и онa не представља званичан став Европске уније.