budzet opstine informator za dobijanje gradjevinskih dozvola
Print
Четвртак, 24 Децембар 2020

ИЗАБРАНА ПРЕДУЗЕЋА У ОКВИРУ КОНКУРСА ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА У ОБЛАСТИ ПРЕРАДЕ ВОЋА И ПОВРЋА У ТОПЛИЧКОМ ОКРУГУ

zitoradja-srednji-grb

У оквиру Конкурса за доделу бесповратних финансијских средстава и менторске подршке за реализацију пословних идеја у области прераде воћа и поврћа у Топличком округу, изабрано је 10 предузећа која ће добити стручну менторску и финансијску подршку за унапређење свога пословања, у укупном износу од 50.000 америчких долара.

Уз финансијску подршку Краљевине Норвешке преко пројекта „Норвешка за вас - Србија", кроз активности на терену Канцеларије Уједињених Нација за пројектне услуге Унопс, Фондација Ана и Владе Дивац у сарадњи са општинама Блаце, Житорађа, Куршумлија и градом Прокупљем реализује пројекат „Подршка запошљавању младих у сектору воћа и поврћа у Топличком округу".

 Циљ пројекта је унапређење пословног окружења у Топличком округу кроз финансијску и менторску подршку локалних предузећа како би остали одрживи и конкурентни на тржишту и запослили више младих у Топличком округу. Укупан фонд финансијске подршке за одабране финалисте износи 50.000 америчких долара, а предузећа ће их искористити за набавку опреме/добијање сертификата/увођење индустријских стандарда/побољшање дизајна, брендинга или паковања/унапређење Система управљања квалитетом. Такође ће изабрана предузећа у оквиру подршке запослити и једно младо лице.

Тако ће Шумапродукт 2018. из Житорађе набавити секач и бланшер за воће, поврће и печурке, Јека фруит доо из Прокупља и Еко-фоод Мијајловић из Куршумлије убрзати прераду сушене шљиве набавком машине за прање воћа, а Фруторга доо из Прокупља ће олакшати рад своје органске производње и прераде воћа набавком перфорираних бокс палета. Захваљујући овој подршци, Боки фоод систем из Прокупља ће набавком пасирке за воће и поврће уврстити у своју понуду и производе од јабуке, крушке и дуње, а Натурал фоод органиц из Блаца убрзати своју производњу набавком уређаја за кување џемова. Такође, Марберy доо из Куршумлије ће убрзати процес сушења шљиве, а Агро-бис Барбатовац унапредити своју понуду набавком вакумирке и избијачица коштица за шљиве. Фирма МИ 11 фруит Пребреза увођењем стандарда ИСО 9001 и ХАЦЦП тржишту ће понудити ајвар са вргањем, а Винарија Доја из Доње Јошанице ће обезбедити складиштење својих вина набавком храстових буради.

Поред финансијске подршке, предузећа ће добити и менторску подршку у виду тренинга за Пословно планирање и учествовање у јавним набавкама, Увод у ХАЦЦП, као и унапређење Дигиталног маркетинга и продаје. Предузећа ће унапредити Технологију производње и пословно управљање, Дигитални маркетинг и онлине продају уз подршку стручних консултаната.

Вест на интернет страници Фондације

eu

Интернет страница је редизајнирана у оквиру пројекта „Увођење ЕУ корпоративног модела побољшања услуга у Житорађи“, који финансира Европска унија у оквиру програма Exchange 3, а спроводи општина Житорађа. За садржај ове странице искључиво је одговорна Општина Житорађа и онa не представља званичан став Европске уније.